Thursday, 17 July 2014

Travelog Korea 2 : Winter Sonata Trip ~ Day 2 Nami Island & Itaewon

9 Dis 2013
Salam ramadhan, kisah  winter sonata trip bersambung untuk hari ke-2..2nd day ni, aku masukkan Nami Island & Itaewon dalam itinerary cz aku pikir Nami Island adalah tempat yg wajib dikunjungi sekiranya ke Korea..So, pagi-pagi hari, kami da bergerak dari Gh ke Nami Island dengan menaiki subway..aku heret je dorang nek subway cz lagi murah compare to nek bus or itx...hehe..jahat tak aku?yela bajet ciput kot, kenalah pandai-pandai bawak diri..

Route kami ke Nami Island:
Jongno 5-ga  - Hoegi (Jungang Line) - Mangu ( Gyeongchun Line) - Gapyeong Station.

Sampai di Gapyeong station amik teksi ke Nami Island. Sesampainya di Nami Island, adui..salah hari plak datang..hujan mencurah-curah ke bumi..kesian plak dorang..aku pon sengal jugak, nape la tak cek forecast dulu sebelum datang...so  memang tak syok r nak jalan-jalan kalau cuaca camni...da la hujan, sejuk plak tu..memang gigil la..so nak tak nak kene teruskan prjalan sebab da smpai sini..so aku trus p beli ticket rege krw 8000 utk sorang..disebabkan hujan, suasana agak suram & tak ramai sangat orang masa kami sampai tu..


Lam feri, duk dalam je sebab hujan..xleh menikmati suasana..mengigil sejuk..rmai jugak jupe malaysian kt Nami ni..say hi & senyum -senyum gitu jer..xdang nk beramah mesra..


 nila winter jacket merah tu...kembangnya akuuuu...


asyik cari unggun api je, sebab sejuk sangat sampai kebas kaki..xleh jalan..hahha...
sampai sana, dorang ajk p lunch dulu sebab tak sempat breakfast, so pusing-pusing cari drama cafe tu..rupanya kat belakang Nami Library..baju dah lencun da sebab hujan makin lebat...nak jalan pon tak selesa, tanah lecak..abis kotor kasut...then, seme order nasi goncang krw 5000, santai je makan sebab hujan tak berenti lagi...dah siap makan gerak p cari musolla plak untuk solat zuhur...masa abis camtu jer..nak buat cane..hujan punyer pasal..nasib la...ingatkan mai winter ni merasa la salji, salji takde hujan je mencurah-curah..redha je la...





lepak sini jap sementara tunggu masuk masuk zohor..kami plan kalau pah solat , hujan tak berenti jugak redah je la...takkan nak tunggu sampai malam...huhuhu...dah solat tengok still hujan jugak...ai, hujan..memang tak nak berenti da agaknyer...singgah kt satu kedai ni pakai beli rain coat pakai buang...semata-mata nak redah hujan..bergambar pon dengan pkai rain coat...cacat abis gambar...hehheeh...layan je la..



sakit hati tak tengok pic ni...hahhaha...hujan lebat giler..smpai lencun kamera aku....Tukang amik gambaq pon xreti ke nak lap dulu lense tu??..sabar je la

  lense kamera pon da kene hujan...arghh..tak kira aku tepek jugak pic kt sini..





lawak giler ...siap dengan rain coat lu...sayangkan beg kt belakang tu...


Nami Island yang kehujanan..
of kos la kurang meninggalkan kesan pada akak-akak tu..next time kene p peak autum or peak winter...confirm cantik..sorry ye akak-akak...adikmu ni kurang peka plak..lupa nak tengok forecast dulu before plan...
dalam kol 4 petang kami gerak balik ke Seoul..amik route sama dari Gapyeong terus ke Itaewon untuk dinner & ziarah satu-satunya masjid di Itaewon...masa daki bukit ke masjid tu akak-akak ni diam je tak cakap ape, hehheh...confirm penat tu..hehe..trpaksa redah la...sampai masjid terus solat jamak mahgrib dan isyak, senang balik bilik nanti terus rehat jer...mula-mula aku ajak depa makan di Murree, tapi dorang tak berapa suka makanan korea, last-last melekat pulak dengan restoran Siti Sarah..rege pon not bad la krw9000 satu dish..aku order bihun goreng yang lain seme order nasi...rindu sangat dengan nasi Malaysia tu...seme khusyuk makan, , takde da sesi bergambar ke apa..hehehe..

Da siap makan, pusing-pusing Itaewon sekejap and dorang ajak balik sb seme dah penat + sejuk..tak tahan da...
so balik GH , rehat...esok kene bangun awal ..get ready for main ski plak..daaaaa