Tuesday, 23 August 2016

Travelog Japan : Summer Trip Day 6 : Osaka

Assalamualaikum...
Selamat berpuasa semua !
Punyela lama bercuti dr update blog.. dah setahun pon usia trip tak jugak habis update..kekdahnyer malas nak mati..Segala kisah pon banyak lupa dah..

6 June 2015

Untuk hari ni dan esok aku akan pusing2 sekitar Osaka jer sebelum balik ke Malaysia. So setelah mengambil kira segala perbelanjaan aku memilih untuk beli 2 Days Osaka Amazing Pass di mana pass ini valid untuk penggunaan 2 hari untuk public transport dan juga termasuk sekali dengan free entrance ke tempat2 menarik sekitar Osaka.


Pass ni berharga 3000 Yen & boleh digunakan untuk 2 hari berturut2. Pass ini valid untuk train, subway & bus dan juga sebagai pass masuk ke tempat2 attraction. Untuk info yang lebih lengkap boleh google. Nanti aku ceritakan  ke mana aku sampai dengan menggunkan pass ni. oh lupa nak bagitau aku beli pass ni di Namba Tourist Infromation Centre, Untuk beli pass ini, tourist perlu tunjukkan pasport masing - masing. 

Osaka Castle ( fee : 600 Yen without pass)

How to go : The closest st is Tanimachi 4 - Chrome St ( Chuo Subway Line)


1st tempat aku jejak dengan pass ni. Keluar dari station aku redah ikut map. agak jauh la jugak menapak. tapi alhamdulillah sampai. 








Osaka Museum of Housing and Living ( fee : 600 yen without pass)

How to go : Subway Tenjibashisuji 6 -chome (exit No 3)

The Osaka Museum of Housing and Living is a remarkable facility located in the northeastern part of the Kita Area. The museum has re-created buildings and streets that show what life was like in Osaka in the past. A model of the entire city during the Edo Period, the only one of its kind in Japan, is housed in the building. Visitors can learn all about Osaka's development, experiencing via interactive exhibits the different ways of life in the city during different periods of its history.- tepek je dari Osaka info.

Kat sini juga anda berpeluang untuk pakai kimono dengan harga 200 yen. Tapi queue ya ampun ramai, so bersabar je la tgu turn anda. Kena amik nombor bagai sebab terlampau ramai manusia.








Tak suka kimono ni , redha je sebab takde choice.
 For me, tempat ni adalah tempat wajib pergi di Osaka coz boleh bagi gambaran tentang kehidupan zaman edo yang agak klasik and traditional. And kat sini jugak boleh melaram dengan kimono dengan harga yang agak murah.
Next, 

HEP FIVE Ferries Wheel (fee : 500 yen)
How to go : 5 min walk east from the subway Midosuji Line Umeda Station, about 5 min walk north from the subway Tanimachi Line Higashi-Umeda Station or Hanshin Line Umeda Station, about 3 min walk east from Hankyu Line Umeda Station. - source google, sebab aku dah lupa dah aku ikut route mane.

layan la ferries wheel sorang2 semata2 nak maximizekan penggunaan pass ni. 








Dari sini terus balik ke hotel untuk solat. Konon nak keluar balik ke Dotonbori kot2 la ada konsert free ker. Tapi kalau dah balik bilik , malam plak tu memang malas la nak keluar balik. Nak2 sensorang, kalau ada geng harus keluar lagi. Travel alone is so lonely. I dont like it ! Ha ha ha.

So pass tu aku sambung guna untuk esok hari, 
to be continue......


Saturday, 23 January 2016

Travelog Japan :Summer Trip Day 5 ~ Kobe

welcome back zura!
5 June 2015

Hari ni aku terjah Kobe  and spent 1 hari kat sana. Alkesahnya, Kobe tak termasuk pon dalam perancangan aku coz aku nak fokus di Osaka jer. Tapi,  kebetulan masa di Kyoto terjumpa sorang kenalan baru, Fiza yang travel solo.Then, aku risik2 plan die kebetulan die pon stay di Hotel yang sama di Osaka and aku decide untuk follow die ke Kobe. Memang tak rugi ke Kobe, very nice place. 

Kami keluar seawal pagi dari Hotel Toyo ke Shin Imamiya Jr Station.Then amik JR line ke Osaka Station ( 180Y). Then kene kuar dari Osaka Station untuk Ke Osaka Hankyu Line Station. Actually bole jer amik JR line trus ke Kobe tapi kononnya nak save budget kan menapak la jauh sikit. The amik Hankyu Line then stop at Kobe Shinomiya Sation (320 Yen ). Kalau amik JR Line fare 710Y. So bleh save 210Y. 

Osaka Hankyu Line Station
Kalau tak silap perjalanan dari Osaka ke Kobe lebih kurang 1 jam. Keluar je dari Sannomiya St, aku follow je Fiza cari Information Centere. Actually i have no idea about Kobe, aku tak search pon tempat menarik ke ape so aku dengan patuhnya follow je Si Fiza. Hehhehe. Loser betul. After refer map kt tepi jalan tu then jumpa jugak Tourist Info Center tu.






So our 1st stop is, Kobe Earthquake Memorial. Take city bus 101 (210 Y) to HAT Kobe, dalam 15 minit. Kalau tak silap stop at Earth Museum Station. Dah lama sangat , aku pon dah lupa.


The Earthquake Memorial Museum, part of the Disaster Reduction and Human Renovation Institution, was opened in 2002 to commemorate the tragic event and to educate visitors aboutearthquakes and disaster prevention. The museum includes a large screen theater with realistic images of the earthquake's destructiveness, a documentary film about the recovery process, lots of information about the earthquake and various interactive games about disaster prevention. - Japan Guide

Fee entry, 600 JYP ,tapi  kami bayar dengan harga discount sebanyak 480 JYP shj dengan coupoun discount yang kami ambik di  Kobe  Info Centre tadi.





Earthquake demonstration by pak cik ni. 

Kat sini anda boleh merasai suasana sebenar ketika earthquake tu berlaku. Agak menakutkan jugak. Then kami disajikan dengan video selepas kejadian berlaku. Agak menyedihkan jugak tapi boleh plak aku tertidur sebelum endingnyer. Sabar jer la. Yang bagusnya tentang Kerajaan Jepun ni, dorang cepat2 recover after kejadian tu and dorang fikirkan solution untuk mengatasi sekiranyanya berlaku lagi keadaan begitu. For eg, dorang cipta teknologi untuk pastikan rumah yang tahan gempa bumi. Actually aku pon tak reti nak explain kat sini , but aku memang impressed la jugak. Kalau kat Malaysia banjir berlaku tiap2 tahun, tapi still jugak rakyat kene hadap benda yang sama every year. I think kerajaan should think of long term solution untuk atasi keadaan banjir tu. Then dari sini kami balik ke Sannomiya Station amik bus 101.

Then dari situ kami amik City Loop Bus ( 210 JYP) untuk ke Masjid Kobe. Berdasarkan penerangan kakak kt Info Centre tadi, kami perlu turun kat Stop 8, Kitano Keister Garden. Keluar dari gate garden tu jalan terus dalam 3 minit then akan nampak Masjid Kobe ni.











Kami mengambil peluang ini untuk terus solat jamak zohor dan asar. Semasa solat, kami berkenalan dengan seorang mbak dari Indonesia yang sangat baik hati. Mbak Suwarti namanya. Mbak Suwarti bekerja di Hospital di Himeji sebagai seorang nurse, dah 7 tahun da stay kat Jepun ni. Kagum aku, dah la fasih berkomunikasi dlm bhs jepun. Mabk offer untuk bawak kami jalan -jalan sekitar Kobe ni, apalagi kami pon stuju je lah kan. Rezeki jangan ditolak. Mbak minta kami tunggu kat luar sebab die nak tunggu solat Asar dulu. So kamipon p melepak kedai yang jual barangan harian yang halal milik seorang warga arab yang berkahwin dengan wanita Jepun.









Budak -budak balik sekolah. beg sepesen jer..kawaii..

Then dari masjid Kobe Mbak bawak kami ke Kobe Harbourland.


On  da way ke train station, singgah Kobe Halal Food.

Then, Mbak Suwarti belanja makan mee udon sebelum prgi ke Kobe Harbourland. Arigato Mbak! Murah rezeki kami hari ni. Kami makan kat satu kedai dalam Sannomiya Station.



memperkenalkan Mbak Suwarti yang baik bangat!!


Fiza, travel sensorang je , salute!
Then dari sini kami terus ke Kobe Harbourland. Actually bukan pg ke Harbouland pon sebaliknya Mbak bawak kami ke satu mall and amik pic dari situ jer.By the way , the view ohsem la jugak.





Then, Mbak Suwarti hantar kami ke train station untuk kami balik ke Osaka. Mbak Suwarti plak terus balik ke Himeji. Amik JR line dengan fare 710 Yen, terus ke JR shin Imamiya St. Hari ni memang akan jadi satu kenangan indah buat aku coz dipertemukan dengan orang baik - baik seperti Mbak Suwarti dan Fiza. Semoga ukhwah yang terbina terus terjalin sampai bila - bila. Sangat terharu dengan kebaikan Mbak Suwarti. Semoga ada rezeki untuk jumpa lagi.


Tuesday, 29 December 2015

PAKEJ MURAH KOREA 2016

hi.. dah sebulan dah tak jenguk blog.
entry jepun pon tak siap2 lagi.
ni tambah lagi 2 trip krabi & korea.
Aduhai.. kemalasan melanda.

By the way, jenguk sekejap sebab nk promote trip ke Korea 2016.

Boleh refer detail di bawah:

Pakej Backpacker Trip   korea (RM1350) 5H4M
19 dec – 23 dec 2016

Harga termasuk :

  • ·        Penginapan Guesthouse (twin/double room /private bathroom/free wifi/kemudahan dapur & mesin basuh)
  • ·        Pengangkutan (Public Transport)
  • ·        Airport  transfer
  • ·        Ticket masuk ke tempat lawatan seperti tertera dalam itinerary.
  • ·        Makanan halal korea ( English breakfast  & lunch OR Dinner) ( 1 x makan berat sahaja) ( Tertakluk kepada perubahan rate Korean won)


Harga tidak termasuk:

  • ·        Ticket  Penerbangan pergi dan balik
  • ·        Perbelanjaan peribadi
  • ·        Tiket lawatan (request)  ( everland/ lotte world/ ski resort)



 Sesape yang berminat boleh contact saya untuk more details melalui :

email : mazurayuslaili@yahoo.com
whatsapp : 019-9401801 ( Mazura)

Boleh jugak jenguk2 fb saya Mazura Yuslaili or Znu Budget Travel

Sekian, 










Sunday, 22 November 2015

Travelog Japan : Summer Trip Day 4~ Kyoto - Osaka

4 June 2015

Last day di Kyoto. Plan hari ni melawat Kinkakuji Temple dan Kiyomizudera Temple. Then gerak ke Osaka sebab K.Didi & K. Ezly akan fly ke Malaysia malam ni. Aku?? bertapa kat Osaka lagi 4 hari gara2 aku datang lambat ari tu so ak decide tuk extend lagi 4 hari sorang2. Nervous but excited. Kita tengok leh tak aku survive sorang2. 

So malam tadi da siap packing seme barang sebab pagi2 nak check out dah. Tumpang simpan luggage kat Luggage store. So seawal pagi kami keluar dari guesthouse. 


Sempat posing depan guesthouse. Next kami singgah di Family Mart sebelah GH ni untuk beli 500 Yen one day pass untuk ride bus di sekitar Kyoto ni. Then jalan kaki jer ke bus stop untuk tunggu bus ke Kinkakuji Temple ( Golden Pavilion). Jangan tertukar dengan Ginkakuji (Silver). Untuk ke tempat lawatan di Kyoto ni anda perlu confirmkan bus stop mana yang perlu anda tunggu. Study map & confirmkan no bus yang perlu anda amik untuk ke tempat yang dituju. Di shijo kawaramachi saje pon ada bus stop dari A - J ,Tapi bus stop dekat2 jer . Nampak cam complicated but once anda dah ada di sini , Insya Allah senang jer. Confirm tempat, no bus dan no bus stop. Kalau tak tau jugak sila bertanya orang sekeliling. Dun worry. Japanese sgt friendly & helpful. So korang mesti sampai jugak tempat yang hendak dituju. 





Nampak tak map bus stop kat ats ni? Dekat jer. Dah ada no bus dan nama tempat di Map ni. So dun worry, Senang jer, hihi,, konon je la. Padahal terkial2  jugak kami.

So mari menuju ke Kinkakuji Temple.  Kami nek bas no 205 and stop at Kinkakuji Michi . Kalau tak sure no bus pon just nek je bus yang tulis Kinkakuji. Ada signboard lam English yer. Jangan risau.

" Kinkaku-ji is one of Kyoto's leading temples. Its formal name is Rokuon-ji. It was built at the end of the 14th century originally as a villa for Ashikaga Yoshimitsu, the shogun at the time. After Yoshimitsu's death, as indicated in his will, the building was converted into a temple of the Zen sect of Buddhism, which is famous for the practice of zazen, or religious meditation (a major method of Buddhist training, and method of meditation for establishing one's foundation in Zen Buddhism). The shining Kinkaku ("Golden Pavilion") is a symbol of Kyoto. This temple has been burnt down many times in the flames of war and other conflagrations, and more recently by arson, which incident has been made famous by Yukio Mishima's novel, Kinkakuji (The Temple of the Golden Pavilion). However, it was restored in 1955, with major improvement work being done on it in 1987, so that all of the gold leaf has been replaced. Recognized by UNESCO as a World Cultural Heritage, Kinkaku-ji is one of the historical buildings most representative of Japan." - Japan National Tourism organization.

Entry fee : 600 Yen





Memandangkan sekarang summer, so byk la skolah yang buat lawatan ke bersejarah sekitar Kyoto ni. Dari Tokyo pon ada. Task ni memang terdapat dalam sukatan kurikulum dorang, Bagus kan?? So tak heran la pergi mane2 pon memang berderet la budak2 sekolah.







Next , kami ke Kiyomizudera Temple.

Dari Kinkakuji Temple kami nek bus no 59  then stop at Shijo Keihan Mae then amik bus 207 ke  Kiyomizu Michi  .Then dari situ menapak ke Kiyomizu Temple dalam 10 minit kot. Menapak nek bukit. Fuh putus nafas. Dah la cuaca hari ni agak panas. Kiyomizu Temple ni terletak area Higashama & Gion which is sangat dekat dengan Khaosan Guesthouse. Boleh je jalan kaki tapi kami tak nak bazirkan tenaga & alang2 dah beli bus pass tu.



Sebelum sampai Kiyomizu Temple, kiri kanan penuh dengan kedai jual souvenier. Memang meriah la. Berderet manusia.










Ramai minah-minah pelancong dari China/ Taiwan /korea yang sewa kimono. Excited sangat la tengok. Padahal bukan asli japanese pon. Layankan jer








Dah puas berlegar -legar di luar moh kita masuk dalam. 
Entry fee : 600 Yen.



What's so special about this temple? temple ni dibina sepenuhnya menggunakan kayu tanpa sebatang paku. Yang kat atas ni tempat sembahyang dorang. Kebanyakan japanese beragama Budha.






Then, follow crowd turun bawah. Kat bawah ni terdapat tempat orang duk tadah air suci mengikut kepercayaan mereka dari Otawa Waterfall. Ramai la duk beratur tadah ayaq tu.





Bukan men cerah lagi cuaca hari ni. Sampai sunburn la muka aku. Dah abis pusing2 dalam ni so kami decide untuk gerak balik sebab lepas ni kami terus angkut beg ke Osaka. K.didi & K.Ezly akan bermalam di airport coz flight dorang esok pagi , aku pulak check in kat hotel di Osaka.

Balik pula, amik bus no 100 then stop kat Gion Bus Stop. Saje jer pusing2 area situ plak. Kalau malam2 area Gion ni ramai geisha2 akan kelihatan. Nasib tak baik tak sempat nak mengusha Geisha.



Kamo River from Shijo Bridge. I will miss this place.  Beautiful & calm
Kami menapak jer dari Gion ke Shijo Kawaramachi. Sempat lunch dulu sebelum gerak ke Osaka. Kali ni pekena sushi plak.


Cam gini pon 920 Yen.

Then terus balik ke Khaosan Kyoto Guesthouse untuk amik beg & tumpang solat sebab dah masuk zohor. So solat siap2 senang nanti dah sampai Osaka takde la terkial2 nak cari tempat solat.

Sayonara Kyoto!
Dari Shijo Kawaramchi kami amik Hankyu Line stop at Umeda Station. Fare 400 Yen.


Sampai di Umeda Station, menapak ke Umeda Subway untuk ke Namba. Fare dari Umeda ke Namba ,240 Yen.  Destinasi kami ialah Dotonbori. Sempat simpan luggage kat coin locker di Namba Subway Station. Kami gunakan hyperdia untuk navigate which route paling senang & murah. Memang recommended untuk gunakan aplikasi hyperdia ni. Memang sangat2 membantu.

Bila sampai di Osaka, kami agak terkesima coz terlampau sesak dengan manusia & semua orang rushing seolah2 kejar sesuatu. Kalau berdiri tengah2 memang kena langgar je la. Agak shocked jugak la sebab sebelum ni kat Kyoto tenang jer. Takde la nampak semua terkejar2 cam tak cukup tanah.



Then dari Namba gerak ke Dotonbori. Tujuan utama semata2 nak bergambar dengan Glico Man. Huhuhu. What the??? Alang2 dah sampai Osaka harus la ke sini. Saje bagi peluang untuk k.Didi & K.Ezly sebab dorang dah nak balik esok.





Dalam kol 10 camtu kami pon gerak amik beg dan berpisah mengikut tujuan masing2. K. Didi & K.Ezly gerak ke Kansai Airport aku pula ke Hotel Toyo yang terletak di Dobutsuen- Mae Station. Nervous jugak sebab sorang2 nak cari hotel tu. Sedih juga kene tinggal sorang tapi ni la peluang aku untuk beranikan diri travel sorang. So dari Namba station amik subway menuju ke Dobutsuen Mae Station. Fare 240 Yen. Exit 2 Kalau tak silap. Menapak dalam 3 minit then jupe Hotel tu. Alhamdulillah selamat sampai. Aku pilih hotel ni sebab dalam banyak2 hotel yang aku sevey hotel ni paling murah dalam 1600 Yen je semalam. Tapi aku amik bilik paling basic & shared bathroom. Tak kesah la. Mana nak dapat hotel dengan harga tu di Jepun tapi memang selesa la bagi aku yang demand tak bape tinggi ni. Asal boleh lelap sudah.






Sangat2 basic tapi cukup selesa & bersih. Tapi yang tak syoknyer bilik air kat level ak ni under renovation so kalau nak mandi kene turun level 1. Aku kat level 3. Nasib badan la.



Nanti kalau rajin aku buat review pasal Hotel Toyo ni. Bukan Toyol ye tapi Toyo. Memang aku recommend sangat2 untuk traveller budget cam aku ni. Bagi aku tak perlu la nak berabis duit tang hotel , cukup la kalau leh lelapkan mata. Aku ni plak jenis campak kat mana2 aku boleh tidur insyaAllah. So takdela kesah sangat. Kalau boleh memang aku akan cari accomodation paling murah tapi yang penting dekat dengan station train/subway.

Gud Nite! Esok sambung meronda sensorang. Oyasuminasai Minna San!