Saturday, 15 November 2014

Travelog KOrea: DAy 2



Aneyohaseyo yorobun!..da bertahun bru nk update travelog 2nd day..apekehal?
2nd day: today we all redah sndri aftr brguru ng si Fadilah cara2 nk ride
Subway di Korea..ala..sng je upenye...hihi..berlagak...
Kluar pagi2 sejuk nak mati...so our 1st destination is syungkyungwan uni..alg2 da dekat ng GH jom kte berlagak ala ala student Korea sket..ble lgi kn??


Next, kteorg p ziarah statue King Sejong di Gwanghamun. So from hyewa st ,took subway line 4 n trn kt gwanghamun station..exit bape xigt da..kuar je exit mne2 confirm jupe ke tmpat tu..ekceli tmpt ni dpn gyeongbukgung palace tp smlm xsmpt so simpan utk ari ni...

cuaca kurg memuaskn namun smngt tu ttp ada..hujan pon hujan la..redah je la

Next, trus ke Cheongyeon Stream yg  femes tu..hujan la plak..nasib da prepare payung bagai..tp smngat jln tu still ada lagi...






then, tetibe ternampak KTO di seberang jalan sana..so decide tuk masuk tgk pe yg ada...difahamkan kt sini ad tempat utk solat tp disebabkn zohor pon xmasuk waktu lg so kami msk sekejap utk berteduh dr hujan..
so jom tgk pe yg ada dalam ni...





KPOP Star Gallery
ekceli, xde pe sgt pon kt KTO ni, byk brochure2 about korea jer n oleh krn ak da byk sgt study n da byk sgt brochure yg ak amik kt Korea Plaza, KL so mls la nk amik lg..buat berat beg jer..
setau ak kt sini boleh try hanbok free tp  pd hari yg kami p tu xde plak..mls nk tya byk kt kaunter info kami wt dunno la..len kali la try..
Next , plan strusnye Buchon Hanok Village...So dr Gwanghamun St, amik subway trn di Angguk St Exit 2..Xjauh pon klu jln kaki tp takut sesat so subway is the best option.

gaya seorg traveller..map di tgn..


recharge energy lu



sanggojae..personal taste






Buchon Hanok Village adalah kawasan penempatan golongan bangsawan pd ms dahulu dan rekabentuk  hanok dikekalkan sehingga kini..skg ni rumah2 ni didiami oleh golongan hartawan korea..if aku xsilap la..heheh..mandai jer...tmpt at 8 photospot tp 1 pon kami xjupe..hehe..ikut kaki je redah..asal cantik click2 je..

Abes sini kami ke Yeoido Park plak..dr Angguk St menuju Yeoido St..kuar exit 3 n then jln ke ikut kaki..insyaAllah jumpe..heheh..pdhal ak xigt da arah mne ak tuju..










 Tujuan ke sini utk mencari 63 Building..tp kami trn di station yg slh..sptutnye station trdekat ng 63 Building ialah yeouinaru Station..so nk patah balik ke Yeoido Station pon kne menapak jauh so kaki decide jalan kami jer ikut signboard..jln punyer jln xjupe2 jugak..rupanya jauh jugak la dr situ nk ke 63 Building..kbtulan ad p.cik teksi ajak kami naik..naik je la ..dlm ati pk mst xmhl sgt sb dekat2 situ...dpt plak p.cik teksi yg ramah tamah ni..seme ditanya ..da la ckp hangul..mne kami nk fhm ahjussi oi..so ak senyum2 je..mls nk lyn sgt..heheh.
tak smpai 5 minit pon da smpai ..tmbang xigt bape around 3k won klu xsilap...
Ticket masuk ke 63 Building utk Wax Museum & Observation Deck around 24k won (rm72)..mahal tak??..ish jgn convert ke RM..mst akan rs mahal sgt..tp xpe..bukan selalu pon..