Monday, 9 June 2014

Busan Summer Backpacking Trip ~ Day 2

2nd Day...
Aku bangun seawal 3.45 pagi, musim panas ni subuh awal sangat..kalau kat malaysia sekarang pukul 2.45 pagi..hohoho..awal giler...da siap solat , baring2 dulu..tapi aku memang tak boleh tido da...Member aku sambung tido balik pah solat...aku da pesan awal2 kol 8 mesti kluar dari Gh, Keluar awal banyak tempat boleh pergi..dalam kol 4 da cerah, aku macam jakun jugak la..bayangkan kalau di Msia , Skang kol 3 pagi, masih gelap gulita, ni da cerah...so aku bertenggek je kat tepi tingkap..even da masuk Summer tapi masih lagi terasa sejuk..nyamannyer...tapi yang tak syiok tu hujan pulak..cek forecast pon, hujan je sepanjang hari.....erm..hanya mampu berdoa hujan berenti, sebab susahlah nak jalan hujan2 camni.

Then aku mandi and siap2 sebab da janji kol 8 nak kluar..si member aku berdua tu masih syok tido..takpela awal lagi kan..so lam kol 7.30 aku da siap and tunggu di ruang lepak..konon2 tengok tv la even tak faham..heheh..tunggu punyer tunggu kol 8 tak kluar lagi..tapi redhakan diri je la..biasa la tu kalau travel rmai2..kalau nk on time memang kene travel solo..tapi aku takde kekuatan lagi nak travel sorang2..
Lam kol 8.30 , baru dorang kluar dari bilik, and breakfast dulu, so, lam pukul 9 pagi jugak la kami keluar, Plan untuk 2nd day ni jengah Gamcheon Culture Village and Taejongdae..Dari Busan St amik subway line 1 menuju ke Toseong-dong St, kluar exit 6  jalan terus sampai simpang, and belok kanan, terus lagi sampai jumpa bus stop di depan Hospital Busan Cancer Centre.Then dari situ, kami ambil bus mini no 2 dan terus ke Gamcheon Culture Village.


Sampai je, kami pening jugak la nak masuk ikut mana sebab tak de nampak pon information centre, ruapanya kami terlajak tadi..so bantai masuk je la.Misi aku nak cari semua spot yang aku duk usha lam blog2 yang pernah aku refer.



Tempat ni memang sangat2 besar dan berbukit bukau di tambah lagi dengan tangga2...hahaha..kami redah ikut kaki jer..pusing punya pusing, akhirnya aku jumpa jugak spot shooting Running man dengan Choi Ji woo..hehhe..mission accomplished!








Stairways of Star..punyer la tinggi..


Feveret pic
Overall, aku suka tempat ni..Sangat2 comel and berseni..orang korea ni sangat2 kreatif..bayangkan perkampungan macam tu pon dorang boleh decorate jadikan tourist spot..Banyak bende yang comel2 dan kiut miut..Da abes pusing,dalam pukul 11.00 pagi, kami  heading ke next destination, Taejongdae..

Untuk ke Taejongdae Park , kami amik bus no 2 tadi ke bus stop Busan Cancer Centre, then naik subway balik ke Busan Station.Dari Busan Station amik bus no 88 ke Taejongdae.oleh kerana penat berjalan tadi, aku tertido dalam bus..Nasib baeklah Taejongdae ni Station yang terakhir..so takdela terlajak ke hape.Sampai je mata duk ngantuk lagi, pahtu hujan plak renyai2..hari pon cam suram jer...FYI, untuk masuk ke Gamcheon Village and Taejongdae Park  , tak payah bayar fee pon..itu yang best dengan Korea ni, banyak tourist spot yang free jer.




Masuk je entrance Taejongdae kena jalan panjat bukit sikit untuk ke tempat beli tiket Tram Danubi.Tiket tram ni berharga 1500 won.Kami memang plan nek tram ni sebab tak larat kot nak jalan kaki.Mula-mula, kami turun di 3rd Stop iaitu Observation Deck.Turun je, hujan makin lebat and angin kuat giler, macam nak terbang jer, tapi view memang sangat2 superb.








Naik ke tingkat atas, rupanya ada gallery Choi Ji woo..Aku takde la minat sangat dgn Choi Ji Woo ni tapi saja je la pusing2 lam gallery ni nak abiskan masa sementara hujan tak berenti lagi kat luar tu.







Then nek tram turun plak tempat lighthouse tu, padahal kalau jalan kaki dekat jer..Tempat ni lagi la double superb..rasa tak nak bali jer..from what i know, tempat ni adalah tempat femes korean bunuh diri..tempat punye lawa macam ni boleh plak dorang terpikir untuk bunuh diri..memang tak masuk akal.

just enjoy the views..









Da selesai posing kami bergerak ke tempat bus stop train tadi..Terjumpa sekumpulan ahjussi n ahjumma korea..suka hati panggil ahjumma..punya la bantai borak dgn ahjussin tu lam broken korea..bantai je la dua tiga words yang aku tau..punyela dorang impress..hahha..dan die bagitau tram tak de..so kami ingat kene jalan kaki da turun bawah..ya ampun, jauh kot...then kami da jalan nak turun bawah, boleh plak dorang panggil cakap tram ada plak...then aku tya la sorang ahjussi ni " uwaeyo?"..maksudnyer what happen/why?..then dia boleh cakap korea laju2 and sepatah haram aku tak faham..terus aku jawab  "ihaega andweyo"..maksudnya "saya tak faham"..hehhe..boleh geng2 die gelakkn dia separuh mati..haha..aku pon tak faham motif gelak di situ..tak kelakar pon aku rasa..layan je la..da tu bukan tran yang datang tapi mini bus..so naik je la..malas nk quiry pape..hehe..

inilah geng2 ahjussi yg friendly tu..macam2 tanya tapi aku jawab yang aku tau jer..heheh..limited korean language..

Kalau ikutkan aku plan nak ker Masjid Busan plak yang terletak di Dusil Station.Awalnya dorang on je nk ikut aku..dah tu dalam bas bila da hampir sampai ke Busan Station , member aku cakap kita balik bilik la rehat dulu..masa tu baru pukul 3 kot..aku pon nak cakap apa lagi..ikut je la..dalam hati aku ni, kalau da balik bilik confirm susah dah nak keluar..huhuhu... Then balik, dorang rehat dan tido..aku memang tak boleh tido, terkilan pon ada..da datang jauh2 banyak tempat yang tak sempat kaver..redha je la..balik2 tengok seme toilettries aku yang teringgal lam bilik air takde..satu hal pulak nak kluar beli berus gigi baru..
Then, aku siap mandi and solat seme, aku plan nak kluar beli berus gigi and ronda2 gwangbokro street sorang2..aku tak bagitau pon kat member2 aku tu, aku cakap nak kuar beli berus gigi jer..hehhe..dah aku bosan lepak kat GH jer..So aku pon pergi la sorang2 kat Gwangbokro tu, sampai sana tengok tak ramai orang sangat..takde la sehappening Myeondong..so tengok2 kejap terus balik ke GH..Balik makan maggi and lepak2 depan tv sampai tengah malam sambil borak dengan sorang mamat cina dari Malaysia ni yang travel sorang..bagusnya dia..teringin jugak tapi serious aku cakap kalau travel sorang2 adalah sangat lonely and paling penting takde orang nak ambil gambar aku nanti..hahhahha..
Da kenyang apalagi membuta la sampai pagi....zzzzzzzzzzzzzz