Friday, 20 June 2014

Busan Summer Backpacking Trip ~ Day 3

akan stop dekat dengan tempat tu compare subway kena jalan jauh sikit..dasar pemalas memang macam ni..hahhah
Assalamualaikum  ..bersambung lagi kisah di hari ke-3 in Busan...
Hari terbangun lambat sikit..kol 5..so memang da cerah la..subuh gajah la nampaknya..hari ni janji nak keluar kol 9 pagi..plan hari ni Busan Museum & UN National Cemetery..Actually tempat ni tak termasuk dalam itinerary aku pon tapi kami terpengaruh dengan si Alyvin , malaysian yg stay sama ng GH kami..dia bagitau kat Busan Museum boleh try hanbok..so aku fikir why not give a try cz even dah 2 kali ke korea sebelum ni tapi aku tak pernah try hanbok tu..

So aku pon dengan semangat traveller yang tak pernah pudar, bersiap-siap la..tengok dorang duk syok lagi layan tido, so aku plan nak ronda-ronda sekitar GH aku..aku pon kluar la sorang2 dengan harapan bila aku balik nanti dorang dah siap mandi n breakfast..Aku tak pergi jauh pon just layan perasaan di Busan KTX  station..saje nak tengok ape yg ada kat dalam tu..actually takde pe pon sama je cam station train yang lain, sblm balik GH sempat la ak tapau banana uyu and kimbap tuna..Then balik GH, lepak depan TV..rupanya dorang tak bangun lagi, so layan TV sambil breakfast..FYI, Suk Bak GH ni memang provide breakfast tapi sekadar cereal, susu n roti je la ..ok la tu..takkan nak expect lebih- lebih dah bayar murah je kan..seriously 15000 won adalah sangat murah bagi aku compare dengan segala facilities dan keselesaan kat sini..bagi aku la..kalau orang lain aku tak tau la sebab aku ni jenis manusia yang simple kot..boleh tido di mana-mana and boleh makan pape jer..takdela memilih sangat..

Tunggu punye tunggu kol 10 baru kami keluar dari GH..so dari Busan station kami seberang jalan amik bas no 134 untuk ke Busan Museum..kalau nak p dengan subway pon boleh tapi aku rasa lebih senang kalau nek bas sebab bas
dalam bas tu aku alert je takut terlajak , pahtu bila da nampak busan museum station tu aku tak tekan loceng, aku ingatkan bas memang stop kat situ so kami terlajak la ke depan sikit..turun depan National Cemetery tu..so ok la..pergi Cemetery dulu baru pergi Busan Museum..










UN Cemetery ni adalah tempat bersemadinya pejuang-pejuang dari pelbagai negara spt great britain, philipines, canada, turkey dll yang gugur semasa Korean War..Sejarahnya tak dela aku amik kesah sangat tapi overall tempat ni adalah sangat cantik dan dipelihara dengan baik oleh pihak berwajib..

Then, kami gerak ke next destinatination , Busan Museum..dekat jer dengan UN Cemetery ni..keluar dari main entrance ambik kanan n jalan terus sampai jumpa pintu belakang Busan Museum.Kami terus ke culture centre untuk try hanbok sebab kami ni golongan yang kurang berminat dengan sejarah so takdelah nak masuk dalam museum tu..sampai sana dah pukul 1 tengahari, time rehat dorang..so decide untuk tunggu je kat luar tu...dalam 1 jam jugak la tunggu sebab pukul 2 ptg baru buka balik..

Tepat pukul 2 ptg, pergi balik tempat tu tengok da buka..memang ontime dorang ni..kalau tempat kita agak2 cakap kol 2 kol 2.30 baru buka..iye dak???hehehhe..suka condem negara sendiri..dasar lupa daratan..takdela..yang baik ambil sebagai teladan..So apa lagi, mari melaram dengan hanbok korea..tau tak hanbok ni apa? hanbok ni ialah  pakaian tradisional orang korea zaman dahulu, sangat2 sopan..kalau nak compare dengan korean zaman kini jauh sangat beza dari segi dressing..kalau tengok artis kpop tu yang terbuka lebih banyak dari yang tutup..mesti nenek moyang dorang sedih tengok dorang sekarang..hahha..alah malaysian pun apa kurangnya...nauzubillah..




Next destination is Gukje Market untuk shopping..kami plan shopping hari sebab hari ni last day di Busan City sebab esok kami akan ke Geoje Island plak, umah kakak sepupu aku..husband dia kerja kt Goeje Island so die ikut hubby dia stay kat korea..Bestnye..da lama aku berimpian untuk stay di Korea untuk jangka masa lama, setahun ke 2 tahun ker..tapi berangan je la.. So dari Busan Museum kami nek bas no 134 ke Busan Station plak..tapi kami terus turun kat Gukje Market sebab aku sempat tanya ahjussi lam bas tu bus stop terdekat dengan Gukje Market...kali ni aku tak beli pape sangat cukuplah fridge magnet dan Tshirt je untuk aku..untuk famili plak aku memang da plan tak nak beli pape sebab da 2 kali kot aku p Korea..benda sama je la pon..lagipon bajet trip kali ni agak limited sebab balik dari Busan nanti aku akan ke Kuching plak..family trip so kene pandai-pandai  berjimat cermat..hihihi..

Da siap shopping ala kadar, kami ke Jagalchi Market pulak untuk cuba King Crab.Alang - dalang da datang Busan rugi la tak cuba King Crab yang glemer tu..survey punyer survey mak oi memang mahal menatang ni..ada tu yang besar sampai rm400 ++ ..huhuhu..tak sanggup aku..then jumpalah satu kedai ni die offer   65 000 won sekoq yang kecik then set grill fish 10 000 won per pax..then aku boleh minta kurang , tawar menawar kat kedai makan..boleh plak cmtu..so dapat la king crab tu rege 50 000 won, lebih kurang rm160 la..cukuplah kot untuk kami bertiga..so total makan 80 000 won untuk 3 pax..lebih kurang rm250...pejam mata je, nasib baik lah kawan aku yang baik hati tu belanja king crab..heheh..thank you Oshin, ni aku suka travel dgn orang kaya ni..

sesi tawar menawar, ahjumma kakka juseyo ! chebal...


Borak-borak dengan ahjussi sebelah meja. Ahjussi ni siap boleh offer kami minum soju lagi..sabar je la.panjang jugak la borak , best sebab ahjussi ni boleh speaking english..
Da kenyang balik GH , rest sekejap then malam nanti plan ke Gwangan Beach plak..kebetulan jumpa plak dengan Alvyn tu, so aku ajak dia sekali..so malam aku boleh rest sikit , tak payah penat-penat jadi penunjuk arah sebab Alvyn just gogel guna phone dia jer..view kat Gwangan Beach sangat-sangat superb..romantic sangat2..tapi sayangnya hujan plak..tapi kami redah jer berposing dalam hujan tu..tapi seriously memang sangat2 menyentuh hati suasana kat sini..






then balik GH tiod...zzzzzzzzzzzzzz...esok nak ke Geoje Island