Monday, 23 February 2015

Travelog Melbourne : Summer Trip ~ Day 5 ~ Melbourne Uni, Victoria Market & Shrine of Remembrance~





5 December 2014

 5th day di Melbourne.. Plan hari ni nak melawat Melbourne University. Feeling2 student obersea sikit. Bila lagi kan? Nak study sana belum tentu mampu so dapat jejak kaki pon jadi la. So untuk hari ni kami gunakan Melbourne Visitor Shuttle Bus sepenuhnya as our transport. Cuma bayar 5AUD and boleh gunakan untuk satu hari. Kebanyakan tempat attraction dicover oleh Shuttle Bus ni, so banyak boleh save bab transport di Melbourne ni. 
So dari Ibis hotel kami jalan ke St Paul Catheral untuk nek Shuttle Bus ni, Beli ticket gune machine yang dah disediakan di situ. Dalam 9.30 pagi bus datang. 




Shuttle Bus ni beroperasi setiap hari bermula kol 9.30 a.m to 4.30 p.m and kekerapan bus setiap 30 minit. So kalau nak ronda lama2 kat setiap tempat tu takde masalah tunggu je bus lain.

Terdapat 13 stops we can hop on and hop off. Antaranya:

Stop 1 Arts precinctStep off here for plays, pictures and performances.
  • Arts Centre Melbourne
  • NGV International
  • Australian Centre for Contemporary Art (ACCA)
  • Malthouse Theatre
  • Melbourne Recital Centre
  • Southbank Theatre
Stop 2 Federation SquareStep off here for visitor services, culture and art.
  • Melbourne Visitor Centre
  • Federation Square
  • Ian Potter Centre, NGV Australia, Australian Centre for the Moving Image (ACMI)
  • Birrarung Marr and William Barrack Bridge
  • Federation Bells
  • Flinders Street Station
  • St Paul's Cathedral
  • Hosier Lane
Stop 3 Sports precinctStep off here for stadiums, legends and gardens.
  • Melbourne Cricket Ground (MCG)
  • National Sports Museum (in the MCG)
  • Melbourne, Olympic and AAMI parks
  • Fitzroy Gardens, Cooks' Cottage, Fairies Tree, Model Tudor Village and historic Conservatory.  

Stop 4 Chinatown precinctStep off here for shopping, theatre and a Chinese dragon.
  • Her Majesty's, Princess, Regent, Athenaeum and Comedy theatres
  • Chinatown
  • Collins Street, Greek precinct
  • State Library of Victoria, Bourke Street Mall, Melbourne's GPO, Melbourne Central, QV Melbourne
Stop 5 Melbourne Museum and Carlton GardensStep off here for culture, cinema and city gaol.
  • Melbourne Museum
  • IMAX Theatre
  • Royal Exhibition Building
  • Carlton Gardens
  • Old Melbourne Gaol and City Watch House
Stop 6 Lygon Street precinctStep off here for La Dolce Vita and La Mama.
  • Lygon Street lifestyle
  • La Mama and Carlton Courthouse theatres
  • Piazza Italia
  • Museo Italiano Cultural Centre
Stop 7 University of MelbourneStep off here for museums, music and modern art.
  • University of Melbourne
  • Ian Potter Museum of Art
  • Grainger Museum
Stop 8 Queen Victoria MarketStep off here for the market, museum and mint.
  • Queen Victoria Market
  • Melbourne Zoo
  • Flemington Racecourse
  • Arts House and Errol Street
  • Hellenic Museum
Stop 9 Harbour Town, DocklandsStep off here for shopping, skating and sailing.
  • Harbour Town Shopping Centre & Customer Service Centre
  • Medibank Icehouse
  • Melbourne Star Observation Wheel
  • NewQuay
Stop 10 Etihad Stadium and Victoria HarbourStep off here for arts, parks and sporting events.
  • Victoria Harbour
  • Yarra's Edge
  • Etihad Stadium
  • Docklands Park
  • Fox Classic Car Museum
Stop 11 William StreetStep off here for culture, courts and coastal wonders.
  • Immigration Museum
  • Koorie Heritage Trust Cultural Centre
  • Legal precinct
  • ANZ Banking Museum
  • Enterprise Wharf
  • Melbourne Aquarium
Stop 12 Southbank and Yarra RiverStep off here for the skydeck, shops and ships.
  • Melbourne Convention and Exhibition Centre
  • South Wharf Promenade
  • Crown Entertainment Complex
  • Southgate
  • Eureka Skydeck 88
  • Polly Woodside
Stop 13 The Shrine and Royal Botanic GardensStep off here for music, a memorial and meandering gardens.
  • Shrine of Remembrance
  • Royal Botanic Gardens Melbourne
  • Ian Potter Foundation Children's Garden
  • Sidney Myer Music Bowl
  • Government House
  • La Trobe's Cottage
Even banyak tempat boleh jejak dengan Shuttle bus ni, tapi kami tak nak tamak sangat so kami terus ke Stop 7 , University of Melbourne. Sibuk mencari port posing lam blogger yang da jejak kaki ke sini.


First, masuk sini dulu, The Ian Potter Museum..


Aku tak tahu sangat sejarah muzium ni. Aku perasan kat dalam ni banyak dipamerkan artifak lama. And aku tak fokus sangat masa ni coz diganggu dengan hal remeh temeh kat sekolah. Time cuti pon kene kacau. So malas nak layan, buat tak tahu jer and truskan holiday anda dengan hati gumbira. Balik nanti baru pikir. 


Then dari sini ikut langkah kaki jer pusing2 kat dalam kampus. Ekceli aku nak cari port posing ala ala Howgart tu, tak sure arah mana so ikut kaki je la. Nasib bek jumpa.

Berangan nak sambung study kat sini.. berangan je la boleh..huhuhu







Dari sini , nek Shuttle Bus ke Stop 8, Queen Victoria Market. Kononnya nak sevey harga souvenier dulu sebab sok nak shopping da. Tapi lain plak jadinya, hari ni dah start memborong. Kalau dah namanya pompuan, memang tak leh window shopping jer.



Untuk hari ni, ak beli siap-siap T-shirt, key chain and fridge magnet. Senang sikit sebab esok tak yah pk dah. Just top up mana yang tak cukup jer. Tshirt dapat la 5AUD/ Sehelai. Ni paling murah and kualiti pon ok even made in China. Kalau nak yang Made in Australia lebih kurang 10AUD/ Sehelai.


Key chain and Fridge Magnet , 3 packs / 10 AUD



Fridge magnet kat atas ni, 6 ketul 10AUD. 


Buah2 kat Vic Market ni sangat2 fresh and murah2. Aku siap beli cherry lagi sebab tak pernah rasa cherry fresh camtu. Beli 1AUD jer kenyang la makan untuk 4 orang. Hehehe..

Then dari sini gerak ker Stop 9, Harbour Town Docklands untuk lunch. Kat sini banyak jugak choice kedai untuk lunch. So , decide makan kat Chili Padi Kopitiam jer. Price range lebih kurang 10AUD tapi portion memang banyak. Kalau order nasi goreng tu boleh makan untuk 2 orang. Tapi dek kelaparan , masing2 habis satu pinggan nasi goreng. Aku pulak kononnya tak nak makan nasi, so aku order set chicken wrap kat Nando's sebelah Chili Padi tu. 





Chili Padi Mamak Kopitiam, salah satu restoran halal di Melbourne. Kalau datang Melbourne tak perlu risau ttg halal food. Memang berlambak restoran halal just sediakan dolarnyer jer. Price range lebih kurang 10AUD untuk satu hidangan, tapi portion banyak bleh share kalau nak save budget. Kalau budget ciput cam aku ni, makan skali shari jer. 



Kenyang perut suka hati, lemak bertambah2. Then dari sini kami ke lokasi terakhir iaitu Shrine of Remembrance. Naik Shuttle bus ke Stop 13. 

The " Shrine of Remembrance is Victoria’s largest and most visited war memorial of National Significance. It is Melbourne’s most recognised landmark. It was built in remembrance of those who served and those who died in the Great War of 1914-1918 and armed conflicts and peacekeeping duties since. - Google "









Lebih kurang kol 6 petang, baru kami bergerak balik. So dari sini kami nek tram balik ke hotel coz, Shuttle bus hanya beroperasi sehingga 4.30 petang shj. Nek tram 3a dari st Kilda, turun di Flinders Street St and jalan kaki jer balik ke Ibis Hotel. Malam dah tak de pape aktiviti. So balik hotel membuta jer. Kumpul kudrat untuk sambung shopping esok hari. 


Till then, wassalam.....