Thursday, 12 February 2015

Travelog Melbourne : Summer Trip ~ Day 4~ Puffing Billy & Brighton Beach

holla..holla..
kuseru semangat menghapdet blog.

4 December 2014

Good Morning Melbourne! Hari ni bangun lambat sikit. Nasib bek tak demam sebab main hujan semalam. Hari plan ni untuk  ke Puffing Billy semata-mata nak merasai pengalaman naik old steam train. So dari Ibis hotel kami jalan kaki ker Flinders Street Station. Dari sini kami akan menaiki train ke Belgrave, station terakhir untuk ke Puffing Billy. Sempat lagi top up myki 10AUD.


untuk ke Puffing Billy , kami amik train dari Flinders Street Station menuju ke Belgrave Station. Dari Belgrave Station, jalan kaki jer ikut signboard Puffing Billy.


What so special about Puffing Billy?

"Puffing Billy is Australia’s favourite steam train and one of the finest preserved steam railways in the world.  This century-old steam train continues to run on its original mountain track from Belgrave to Gembrook in the magnificent Dandenong Ranges 40kms east of Melbourne. Puffing Billy was built to serve at the turn of the century and is a genuine relic of our more leisurely days. The Railway is the major survivor of four experimental lines used to develop rural areas in the early 1900s." - Google

Kami sekadar ingin merasa jer, so kami amik ticket dari Belgrave ke Menzies Creek jer. Auntie kat kaunter tu pujuk kami suh beli ticket ke Lakeside coz kami kena tunggu hampir sejam kat Menzies Creek untuk balik ke Belgrave. Harga ticket sepatutnya 29 AUD untuk return trip, tapi kami ada kad diskaun yang kami amik kat hotel. So kami bayar 26.10 AUD per person.








pose wajib if nek steam  train ni.. bila lagi nak merasa kan?






 Next kami ke Brighton Beach plak, misi menjejaki Bathing Box.
Dari Belgrave amik train ke Midle Brighton Station, transfer di Richmond Station. 

Keluar dari Station, kami cam blur jugak xtau tuju ke mana . Then tanya auntie bakery shop, die bagi direction konon cam aku faham la kan. So follow direction , tapi cam jauh giler jalan kaki. Cuaca pon boleh tahan jugak panasnya. Berpeluh ketiak. Jalan lagi sampai jumpa kawasan perumahan mewah tak jugak nampak bathing box ni. Tanya lagi orang, then dia cakap kene cross jalan. Da sampai pantai stil xnampak bathing box.  Jumpa awek jepun ni , dia cakap da dekat jer, jalan depan sikit. Tapi memang jauh jalan still tak jumpa. Kami hampir putus asa then ikut je langkah kaki menyusuri pantai.  Tetiba ternampak benda kaler2 tu. Eh tula die..hehe.. jumpa jugak akhirnya. Tapi if ada sape2 tanya direction ke Bathing Box ni memang aku tak reti nak cite sebab kami men redah jer. Nasib bek jumpa. Takde la kempunan sangat.








Boleh plak kami sesat otw balik ke Middle Station tu. Entah jalan mana yang kami follow sampai blkg  rail train. Jalan yang kami lalu tu takde orang pon. Dah sampai station ingatkan station lain sebab rasa cam jauh sangat jalan, tapi bile tengok stil Middle Brighton Station. Takpela, janji sampai. kat sini top up lgi Myki sebanyak 8.70 AUD , risau tak cukup, sebab aku memang kurang arif camne pengiraan fare myki ni.Dari sini amik train menuju ke Flinders Street Station, penat yang amat, wheather plak bkn men panas. Sama cam kat Malaysia.Balik bilik, rehat solat and makan2. Malam tu ak plan nak ke St Kilda Beach plak. Oshin tak nak ikut , so umrah and sara je yang ikut. Alang2 da sampai harus follow itinerary betul2. If not satu kerugian bagi aku.

Untuk ke St Kilda Beach , kami amik tram no 3a dari Swanston Street then turun kat Station 79 ( Luna park). Then dari Luna Park kami jalan jer ke belakang park untuk ke St Kilda Beach. Actually beach ni biase2 jer tapi dlm itinerary orang len memang prgi tempat ni so aku pon masukkan sekali lam iti aku. Then da malam sikit jalan ke Luna Park tapi tak masuk pon, kebetulan ada plak cam night market kat situ. So pusing-pusing jap, ada plak orang buat pertunjukan main2 ngan api tu. Aku pon tak tau per nama show tu layan jer la. 



Dalam kol 9 mlm kami gerak balik risau takde tram plak, so tunggu tram 3a dari Luna Park Station ke Swanstons Street. Sampai hotel pe lagi, membuta jer la

Sekian, kesah hari ni..