Tuesday, 9 December 2014

Travelog Melbourne: Summer Backpacking Trip

G'day mate!
Just come back from Melbourne trip for 7 days..
overall aku berpuas hati dengan trip ni cz itinerary yang dirancang berjalan lancar




My random experience travelling in melbourne:

1. Its summer so siang yg pnjg menyebabkn kami dapat cover seme tempat yg diplan.
2. Tak perlu risau nak solat di luar cz sempat lagi balik untuk solat jamak zohor & asar di hotel , maghrib kol 8.45 malam.
3. Kedai makan halal bersepah2 just prepare dolar sahaja..bajet 10 aud skali makan..nk sv makan subway jer paling murah 5 aud.
4. 7 days di melbourne is too long sampaikan  last 3 days tu shopping je which is ak rs membazir masa sb aku jenis travel utk kenal tempat bkn utk shopping..sepatutnyer lajak ke sydney ke utk  2 hari..
5. banyak save part transport dengan nek free city circle tram, melbourne visitor shuttle ( 5aud/day) and jalan kaki..
6. ramai sangat chinese sampaikan ak tak rasa berada di oz..
7. Cuaca di melbourne tak menentu..betul la apa yg ak baca dr blogger yg penah pergi sana..ada 4 musim dlm  1 hari..kejap panas, kejap hujan, kejap winter..so ari ni boleh tgk orang pakai summer attire..esok plak tgk dorang pakai winter attire plak..confuse..aku jugak la kesejukan sb tak bawak lgsg coat cz sepatutnya summer xperlukan coat or sweater.
8. Melbourne airport takdela strict mana seperti yg ak baca di blog sebelum ni..seme proses berjalan lancar..mb ikut luck masing2. Kami punyer la takut sampai tak bawak apa2 stok makan sb malas cri pasal di aiport..tapi next time prgi boleh bawak kot yg penting harus declare.
9. Perfume sangat2 murah di kedai chemist ni..smpaikan ak pon borong jugak..nasib baik xover budget..
10. Total budget for basic expenses include flight tcket,  hotel (6nights), transport, fee entry, tour package to great ocean & philip island dan makan utk 7 days= RM2288 tak termasuk shopping which is ak rasa sgt berbaloi2..
11. Ibis budget hotel CBD memang sgt2 recomended..di tengah2 cbd, easy acces & paling penting dekat ng kedai tuk shopping perfume..



12. Wajib pergi Great Ocean Road..subhanaAllah..indahnya dunia ciptaan-Nya


P/s: entry travel akan menyusul ..skrg ni misi qada tidoq lu..hehheh