Sunday, 19 October 2014

Travelog Korea 2 : Winter Sonata Trip Day 10 & & 11~ Shopping Day + Finale Day

Finally, sampai ke penghujungnya..fuh..penat kot nk update 11 days trip...tu pon entry simple jer + men tepek jer picture ntah pape..hehe..aku budak baru belajar..harap maklum..

Hari ni bangun awal cz flight ke Seoul pukul 9 .00 pagi .even dekat tapi aku tak nak ambil risiko so aku kerah dorang suh cepat sikit..hehe..makcik takde masalah la, tapi si Oshin tu kena gesa sikit suh cepat..heheh..After check out and say goodbye to Sum Guesthouse, kami ambik taxi untuk ke Jeju Airport..Risau plak kalau naik bus lambat plak..So sampai sana , check in then tgu jer time untuk boarding.Jeju Aiport ni kecik jer so takde pape sangat..Agak bosan jugak la menunggu..Then board plane then reach Gimpo Airport around 11.00 a.m lebih kurang..Take Arex balik guesthouse , letak barang then luar balik. Misi final shopping sebelum balik Malaysia.

1st, aku terjah Kwangjang Market dulu untuk borong kain cotton 10 k won untuk kakak2 & Mak aku..Sb trip lepas tak sempat datang sini..murah kot 10k won..baru RM32..mane nak dapat kat Malaysia kan..Then, dengan tangan berat angkut kain cotton berpasang2 tu, then aku gerak ke Namdaemun Market plak. misi memborong brooch pulak. Juga untuk kakak2 n mak aku. Last sekali, borong souvenir je sikit. Tak beli banyak sangat sebab trip lepas da banyak beli..Saja spare untuk sesape yang minta..hehe..Untuk kawan2 keje aku tak beli pape pon just beli untuk sape2 yang kirim jer..Tak kuasa aku nak beli untuk semua orang ramai kot..aku tak kedekut ok! cuma aku berjimat jer..lagipon aku ni bukan kaya sangat sampai nak beli untuk semua orang...kalau nak, korang datang sendiri..hehe..aku pon boleh tolong bawakkan..

Then, dah selesai misi memborong terus balik Inside.Packing barang then terus tido..hari ni takde niat nak ronda2 lagi sebab dah exhausted sangat..tak larat da..lagipon mood meronda semakin kurang bila sorang2 ni..


Keesokan harinya, bangun awal jugak, plannya nak kuar lagi sebab dapat msj dari kawan kirim barang plak. Siapkan assignment sekejap, tetiba rasa cam malas pulak nak kuar..Kol 1 nanti dah nak ke airport flight aku kol 4.35 ptg..so, ak pon bagi alasan kat kawan aku tu, aku malas da nak kuar..so lepak je lam bilik tunggu zohor..Pah zohor aku terus kuar , Min Young, owner GH turun sekali hantar aku, aku ingatkan nak hantar sampai bus stop depan tapi sampai bawah jer..dah la beg aku berat, dengan anak gajah kat belakang, beg nyonya 7 kg lagi, beg sandang lagi..gigih je ak heret beg2 tu sorang2 dengan jalan licin..Sekali lagi tak de sorang pon mamat korea tolong aku even ramai duk lalu lalang kat situ..Nasib baik dekat jer..Then tunggu bus airport, sampai airport lebih kurang kol 2 terus check in & lari sekejap p beli banana Uyu dan peppero..Kononnya aku nak seludup banana uyu lam beg aku..confirm la tak lepas..sedekah je la kat unnie kastam tu..siap merayu lagi suh lepaskan jugak banana uyu, tapi dengan penuh berhemah dia cakap memang tak boleh & minta maaf berkali2 kat aku..bagus betol la..aku rasa kalau kat Msia ni confirm aku kena marah berbakul2 kot..

Masuk boarding hal aku pergi beli lagi banana uyu tu, tapi confirm la harga lebih mahal, takpela habiskan won yang ada..jumpa Oshin lagi , kebetulan kami nek flight yang sama even book tak sama..then da board plane tido jer..penat memang penat tapi perasaan sedih nak tinggalkan Korea tu still ada..adakah aku ni mempunyai susur galur keturunan Korea? Sedihnya cam nak meninggalkan rumah gitu setiap kali nak p asrama masa aku sekolah dulu...hahha..perasaan " koya" tak habis!!!...Tahun depan mesti datang lagi...InsyaAllah...Landed Msia lebih kurang kol 11 malam, then balik rumah terus tido..penat yang amat..trip yang paling lama & paling banyak memori..sepatutnya esok aku dah kena lapor diri kat sekolah even cuti sekolah lagi tapi dek kerana Guru Besar aku sorang yang sangat berkaki lebar, semua warga sekolah dikehendaki bertenggek di sekolah dari 16 Dis sampai buka sekolah.Gara-gara aku ke Korea, aku tidak menghadirkan diri sehingga aku balik, dan sejak dari itu jugak la, aku dianggap  tidak memberikan komitmen yang sepenuhnya pada sekolah..tapi aku tak peduli pon..tak menjadi kudis pon bagi aku..penilaian manusia tak penting, penilaian Allah yang aku utamakan.




Anyong Gihaseyo Hanguk! Till we meet again next year..InsyaAllah..