Saturday, 11 October 2014

Travelog Korea 2: Winter Sonata Trip Day 8 & 9 ~ Jeju Island~




stress dengan paper project xsiap2..ku seru idea tak jugak kunjung tiba..oleh itu , jom kite mengarang satu entry !
jom! jom! jom!...

hari ni aku akan ke jeju dengan sorang member ni, Oshin & mak die..Oshin ni pernah ikut aku ke Korea tahun 2012..So tahun ni die bawak family die plak. So alang2 datang utk ke-2 kalinya aku ajak die p Jeju plak..So famili dia balik dulu, tinggal die & mak die jer..

untuk ke Jeju ni, aku book  return ticket from Eastar Jet dengan harga lebih kurang RM250 n free 15kg check in Baggage..best tol, kalau la Airasia pon bermurah hati bagi free baggage..Mulanya ak nk book Jeju Air sebab rege lebih murah tapi cam leceh plak procedurenyer, then aku proceed dengan Eastar  Jet..Rege pon ok la,,takdela mahal sangat kan..Then, aku book siap-siap Sum Guesthouse, amik bilik dorm 8 beds dengan rege 20 000 won /pax..Reason kenape aku pilih Sum Gh ni sebab dekat dengan Terminal bus, & sebenarnya aku nak stay kat Yeha Guesthouse tapi da fully booked.So terpaksa lah aku survey guesthouse yang dekat2 dengan Yeha tu..Nasib baik dapat book Sum Guesthouse ni., memang terbaik!..

So, dah setel pasal ticket flight & Guesthouse, aku survey pulak transport kat Jeju, kalau sape2 penah study pasal Jeju ni, memang tahu agak susah bergerak dengan public transport + aku ada 1 hari full je kat Jeju, so nak jimat masa aku book tour dengan Sum GH, dengan harga 100 000 won, so share 3 orang lebih kurang RM100..ok la kot compare to Yeha Tour yang lebih mahal regenyer.Kalau aku tak silap lebih kurang 42 000 won.

Untuk ke Jeju ni, kami nek flight dr Gimpo Airport, flight aku dalam kol 1 petang camtu , then sampai Jeju Airport lam kol 2 lebih..Sampai jer sana terus amik bus no 100 untuk ke Sum Guesthouse. Da siap check in, just lepak kat bilik jer disebabkan winter, hari cepat gelap.lagipon tak tahu nak merayap ke mane..Rasa cam rugi jer satu hari tu tak gi mana-mana,

the next day, bangun awal, siap2 untuk Jeju Island Tour, dah siap breakfast seme then berkenalan dengan tour guide kami, Tom, typical korean guy, ensem jugak tapi pemalu gitu..so tak reti sangat nk borak ng die ni just bagitau jer tempat yang kami nak p.


SUM Guethouse..sgt2 recommended..aku suka sangat..lupa nak snap pic bilik..boleh gugel kot..
our 1st destination , Manjanggul Lava Cave

The magnificence of Manjanggul Cave has singled it out for classification as a UNESCO world heritage site. A visit to this vast natural edifice is one of the highlights of any visit to Jeju Island. Take a walk through the cathedral-like tunnels to view spectacular rock formations and unique wildlife.

The cave was formed between 200,000 and 300,000 years ago when molten lava burst through the earth’s crust, creating a giant lava tunnel which is one of the largest in the world. Many lava tunnels are barely big enough to accommodate a single person, but the Manjanggul Cave reaches heights of 30 metres and widths of 23 metres in places. The network of tunnels measures over 13 kilometres in total, although only one kilometre is open to visitors.




Dua p.cik Jepun ni gigih nak borak ng kami..even tak faham sgt tapi memang peramah habis..layan je la..nasib bek reti jugak konniciwa, sayonara & arigato huzaimas..hehehe..

Next is Seongsan Ilchubong Peak,

view from top - ehsan p.cik gugel

Seongsan Ilchulbong Peak rose from under the sea in a volcanic eruption  over 100.000 years ago. The crater is about 600m in diameter and 90m high. With the 99 sharp rocks surrounding the crater, it looks like a gigantic crown. While the southeast and north sides are cliffs, the northwest side is a verdant grassy hill that is connected to the Seongsan Village. The ridge provides an ideal spot for walks and for horse riding as well.


me and Tom, our tour guide or more to our driver..hehehe..







Korea & Tangga tak dapat dipisahkan..untuk ke puncak Seongsan ni entah berapa ratus anak tangga kot aku panjat..cer kira ada berapa tangga tu?sampai atas tercungap-cungap tak cukup nafas..kalau ikut kaki , aku tak larat da tapi mak si Oshin psiko aku , die cakap alang-alang da sampai kene jejak sampai atas..hihi..mana boleh kalah dengan makcik2 oi..

finally, i did it!





the view is superb..tak sia2 menabung untuk sampai sini..


kat sini la tempatnye kalau nak tengok ahjumma divers..tapi sayangnya masa kami tak sana takde la performance tu..maybe winter off kot..mayb next time..hehe..ada chance la nak merepeat lagi..



Dari sini  kami teruskan perjalanan ke Seopjikoji plak, Shooting location All In..fyi, aku tak tak tengok pon cite ni..









yang ruginya , aku tak naik sampai atas pon dek kerana tetiba perut aku meragam minta toilet, so Oshin & mak die jer nek sampai atas sana..cepat2 aku turun bawah cari toilet,tengok2 punyer la ramai manusia beratur.Nasib agak baik , ada sorang ahjussi ni suh aku gune toilet OKU, fuh lega!!..then aku tunggu diorang kat bawah jer, tak larat dah nak menapak nek atas. Mak Oshin cakap rugi tak nek atas, cantik sangat..huhu..dah takde rezeki..mayb next time..

Then kami meneruskan perjalanan ker Seongeup Folk Village..




sebelum sampai Jeju aku takde la kaji sangat sejarah tempat2 yang aku pergi..just gogel tourist attractions then bgtau Tour guide mane kami nak pergi.So bila sampai sini barulah aku tau Seongeop Folk Village ni rupanya perkampungan traditional yang masih mengekalkan binaan traditional dulu kala.Kebanyakan rumah-rumah di sini mempunyai reka bentuk yang sama and dari bahan binaan yang sama.Tapi yang herannya, kampung ni sunyi jer cam takde penghuni..Ada la dua tiga orang manusia yang aku jumpa..Pintu rumah pon tutup jer..tak tahu la mana dorang pergi.Tom pon takde cite pape just suh kami jalan-jalan jer area sini..

semangat mengunyah odeng sejuk-sejuk camni..


Kubis untuk buat kimchi barangkali..tinggal kat luar camtu jer..




Then, our final destination is Sangumburi Crater.....










Sampai sini dah petang so hari pon cam suram jer + sejuk sangat..View kat sini pada musim winter cam biase-biase jer sebab seme pokok n daun kering jer..kalau spring or autumn cantik lah kot..Then snap picture sekeping dua terus gerak balik ke Guesthouse.Overall kami cover 5 tempat jer hari ini..Kalau ikutkan banyak lagi tempat menarik kat Jeju Island ni tapi kerana kekangan masa tak sempat dah nak jejak.Esok kami da fly balik ke Seoul cz our flight back to Malaysia lusa.Tapi sekurang-kurangnya dah jejak kaki ke Jeju Island. Ok la kot. On the way balik, minta Tom dropkan kami di Dongmun Market.Oshin nak beli Seafood untuk masak tomyam.Makan besar la kami malam ni.Oshin siap bawak pes tomyam & serai bagai..Kalau travel ngan die tak yah takut lapar, segala mak nenek untuk masak die angkut dari Msia. Ingat lagi trip kami 2012 dulu, siap bawak beras bagai..beg penuh dengan makanan tapi baju bawak 3 helai jer..sabar jer la..hehhe..


sempat snap yang ni jer..sibuk memborong seafood, udang , ikan ketam..hoho..sodapnyor makan tomyam di Korea

Balik guesthouse, seme turun dapur untuk masak kecuali makcik..saja bagi makcik rest, kene hormat sikit orang tua, takkan nak suh die masak kot..aku assistant jer, oshin yang master chef..FYI, oshin ni memang terer giler masak, bakat turun temurun daripada maknya. Juga seorang tukang masak .Ambik tender kantin sekolah & menjual di bazar ramadhan. Tahun 2014 ni , Oshin dah pon berjaya membuka restoran pertama di Sungai Besar..Dasyat kan..memang businesswoman berjaya neh, siap ada restoran, cafe dan juga kedai kain cotton kat sungai besar tu.Sape- sape yang singgah Sungai Besar boleh lah ke Restoran Syurga Rasa dan jugan Syurga  Anggun. Aku ni tumpang sekaki jer la..heheh..tak talent nak berbisnes..

Back to topic, dah siap masak, then makan then tido..esok fly ke Seoul pukul 9.00 pagi so kena bangun awal.Nasib baik airport dekat je dengan Guesthouse..Lam 10 minit jer..

Till then , Wassalam

p/s Berjaya jugak abiskan entry ni..entry paling lama peram ;)