Monday, 29 September 2014

Travelog Korea 2 : Winter Sonata Trip Day 7 ~ Gwanghamun Square ~ Lotte world

holla2..
penat balik "kampung" tak abes lagi neh..jetlag 2 minggu kot..sampai jer malaysia malam ahad , isnin terus masuk kerja..huyung hayang aku jalan..pening tok sah cakap la..trip 2013 pon tak habis update lagi, trip 2014 plak menyusul..mati nak perah balik otak ingat kisah lama ni..

kita sambung yok!

7th day in Seoul 2013

Plan ari ni pergi teman member aku si Umrah shopping di Namdaemun Market sebab die dah nak balik esok..aku tak menyopping lagi sebab aku plan nak shopping lepas balik dari Jeju nanti. Adik-adik si Umrah ni punyer buli kakak die ni, suh die beli souvenier untuk dorang..boleh plak dorang duk sedap tidoq kat bilik..tau la sejuk..aku geleng kepala jer..heavennyer la eh, datang jauh-jauh boleh sedap tidoq jer..sabaq je la..tapi takpe, Umrah ni kakak mithali, tak kesah pon bersusah payah untuk adik- adik kesayangan..kalau aku, no! no! no!..buat sendiri..

Balik dari Namdaemun Market, Umrah ajak lunch kt bilik dorang, makan instant rice dengan kari ayam Pak Brahim, sedapnyer sejuk2 ni..siap ada seaweed buat lauk..then proceed to Gwanghamun Square untuk habiskan masa sebelum ke Lotte world sebab dah niat nak masuk Lotte World after kol 4. Fee entry murah sikit...



Jalan-jalan jer sekitar sini, then ke Cheonggyegyeon Stream, just tengok-tengok sekejap jer..tak tahan sejuk..jalan laju-laju nak hilangkan sejuk tu then terus ke Lotte world. Dari Gwanghamun St, ambil line 5 then transfer to line 2 di Euljiro 4 (Sa) -ga St, then stop at Jamsil St.Dari situ ikut je signboard Lotte world theme park.

So masuk sini after kol 4 , disebabkan aku n the gang nak masuk tengok-tengok jer , tak nak main sebab malas nak beratur, so kena bayar ticket masuk lebih kurang 27 000 won. punyer la ramai manusia kat dalam tu even musim sejuk..dorang ni memang tak reti duk rumah yer??





 sape tengok Full house, sini la si Ji eun mengajor Rain men ice skating..teringin jugak tapi ramai sangat manusia..tak sanggup bersesak-sesak kat dalam tu..

magic castle





konsepnya sama je cam everland and theme2 park yang lain..ada indoor dan ada outdoor..

apa yang special dengan Lotte world??
1. shooting place Stairway to heaven- kuda pusing
2. Shooting place running man
3. Full house- song hye Kyo and rain -ice skating

disebabkan terlampau ramai umat manusia tak sempat la mengsnap picture kat kuda pusing tu..lagi satu bile lam tv nampak cam cantik giler la tempat tu, tapi bila da depan mata cam biase2 jer...hehehe..Honestly , aku lebih suka Everland compare to Lotte world sebab Everland lebih besar , open & selesa untuk bernafas. Meanwhile, lotte world ni kalau outdoor ok la tapi indoor rasa cam sesak sangat, padat.So pergi sekali pon ok la..buat syarat jer jejak kaki..

Selesai sini, kami gerak balik ker guesthouse masing-masing. Sempat lagi singgah Myeongdong, makan kat Yooganey, nasi goreng seafood la..licin satu kuali..lapar sangat la tu..then balik guesthouse untuk rehat cz esok aku akan fly ke Jeju Island.Excited kot! .Umrah & adik-adiknya akan pulang ke Malaysia..gud nite..penat tok sah cakap..hehehe..