Sunday, 6 April 2014

Travelog Korea : Day 3 Part 2 ~Itaewon & Myeondong

Assalamualaikum & selamat sejahtera,
Entry ini adalah sambungan untuk travelog hari ketiga di Korea...Ok, selepas penat berjimba di Nami island, kami bergerak menuju ke Itaewon di mana terletak satu-satunya masjid di Seoul...

Direction ke Itaewon from Nami Island:
From Gapyeong station take Chunceon Line to Sangbong Station.Then Take yongmun line stop at Cheongnyangni Station.From Cheongnyangni St, take Line 4 ( Dark Blue) stop at Dongmyo Station and transfer to Line 6 (Brown) and finally stop at Itaewon Staion, Exit 3.

Smpai do Itaewon St, hari da beransur malam, so dari exit 3 , berpandukan map yang telah dihafal dri google map kami menuju ke Masjid.Ya ampun! dengan kaki yang hampir tercabut kami berjaya menemui masjid yang terletak di puncak bukit..huhu..Bear in mind, jalan di korea adalah sgt berbukit bukau, so stamina harus tinggi, kaki n lutut harus kuat..so niat kami untuk melihat satu-satunya masjid di  Seoul telah tercapai.


megah berdiri


Misi seterusnya adalah mengisi perut yang setelah penat  meredah perjalanan dari nami selama 1 jam n penat meredah jalan berbukit ke masjid Seoul.Kmi membuat keputusan untuk makan di Murre Restaurant kerana restaurant ini menyediakan makanan korea yang halal dan harga pon agak berpatutan berbanding dengan restaurant lain.






Bibimbap..my feveret
 Aku order Bibimbap yang berharga 8000 won bersamaan 24 hinggit..overall, aku puas hati la dgn food kat sini.Memang lebih sedap dari bibimbap yang aku makan kat Dubu-dubu , Mid Valley.

kimchi pajeon

Banchan @ side dish 


sibuk duk update status..masing2 x nak kalah..hehhehe

Setelah licin semua yang ada atas meja tu, kami pon decide untuk balik sebab masing2 da penat sangat..Kemudian datang plak idea aku untuk singgah di Myeondong untuk jenguk apa yang ada..So, 2 orang member ak stuju untuk follow while, ina and her hubby decide nak balik ke GH sebab dorang da penat..lagipon member aku tu ngah preggy 5 bulan tu, tapi larat lagi nak travel ngan kami..salute her, so kami smpai di Myeondong station, 3 orang je turun while ina trus ke balik ke GH.

Di Myeondong, kami just usha2 jer tak de shopping sangat..cuma aku sempat grab masker Etude House jer, saje nak try padahal sebelum ni x de pon nak bermasker2 bagai..lagipon aku rasa harga barangan kosmetik di sini jauh lebih murah dgn yang dijual di Malaysia.








 Basically, Myeondong adalah tempat shopping untuk fashion and cosmetics.Terdapat kedai2 fashions like Zara, H & M, SPAO, Uniqlo and cosmetics e.g Etude House, Nature Republic, Missha and banyak lagi yang aku x pernah tau pon. Maklumla aku ni minah yang selekeh n x pernah amik tau pon psl make up2 ni..Tambahan plak, aku ni bknnyer tourist kaya nak shopping kat sini.Taraf aku ni layak shopping di Namdaemun market jer tu pon berkira jugak..hehe..backpacker miskin camni la..dapat jejak negara orang pon bersyukur sangat da..Alhamdulillah.

 So berakhirlah kisah untuk hari ketiga di Seoul, balik GH and simpan tenaga untuk berjimba di Everland plak esok.Baru hari ketiga, kaki da penat yang amat..another 3 days to go..sila bertahan wahai kaki,

good nite!