Monday, 26 March 2012

~travelog Kota Kinabalu Day 3~

Day 3 ( 23/11/2012)

Mengikut tentatif program hari adalan hari menjenguk pulau2 cantik sekitar KK..
Disebabkan semalam seharian perjalanan yang memenatkan ,utk ari ke3 ni kami keluar agak lewat..

Destinasi hari ni adalah Pulau Manukan,Mamutik & Sapi..Utk ari ni ina & her asben xjoin kami sebab dorang da byk kali sgt p ke pulau tu..so aku,oshin n agila memulakan perjalanan kami..Ina just dropkn kami di Jesselton Point iaitu jeti utk ke pulau2 y disebutkan di atas

Macam bese..bende wajib dibuat tuk pengemar camera..

here we are..welcome to kota kinabalu
Jesselton point ..berangan duk obersea jap



 after da puas brgmbr entrance of Jeselton Point ni,kami menuju ke dlm terminal utk beli tcket..trdapat beberapa kaunter tcket y trdiri dr pemilik2 bot utk ke pulau2 trsebut..packej yg dsediakan adalah packj ke 5 pulau dengan hrga kurg dr rm50..then kami decide utk ke 3 pulau shj dengan hrga rm37 trmasuk byaran msk ke pulau2 tersebut...

our boat

peace!
welcome to Pulau Mamutik
siyes cantikkkkkkkkk....










 Next,Manukan Island






we hv spent around 2 hours to look around the islands..honestly,pulau2 mmg cntik tp klu p skdr utk cuci mata agk mmbosankn..rugi plak xamek pkj tuk snorkeling..da abes tgk pulau then kami blik ke jeti..perut pon da lapar & kami lunch ni restoran Padang di Jesselton Point..



yummy...
sementara tgu ina dtg amek,kami pon jln kaki ke  Suria Sabah...cuci2 mata sambil tmpg aircond sat..hu2
After that,kami duk pk mne lg yer nk p ptg ni sb masih awl lg..tringat la brochure tentang Mari-mari culture village - tempat aktiviti2 kebudayaan Sabah..oleh kerana ina pon xpenah p so she & her asben pon berbesar hati nk bwk kami ke maghri2 tu....oleh krn xtau jln brtya la kt sorg mamat tepi jln ni..die ckp ad 2 jln ke sana..1 jln senang tp jauh & 1 jln lg sukar dr dekat..mane 1 pilihan anda..ak just let the driver make a choise..driver pilih jln jauh tp senang...mmg jauh btol la smpai ak bleh trtdo lam kete n siap sesat lagi..naek bukit trn bukit pon xjupe lg..brlaku la 1 insiden ..kereta ina berasap sb asyik tekan brek jer..seram jer..stop tgh2 hutan..adoi..mmg pengalaman ngeri la..quote from mane ntah,malu brtya sesat jln so kami tebalkan muka tya org sekitar..adoi ms die ckp ak lgsg xfhm..bhs asli sabah kot..nsb kwn ak tu da lm bermastautin kt sbh ni bleh la fhm sket2..upenyer da xjauh n smpai la kami ke tempat y dituju....guess what?the maghi2 culture village was fully booked...kuang2..apa la mlg nasib kami..punyer la jauh prjalanan smpai2 plak xbleh masuk..merayu2 kt abg ensem nk mask gak tp mmg xbleh sb tlh dibooked oleh delegasi lembaga hasil..nk mngubat hati y lara ni amek gmbr jer la...



pastu nk dijadikan cte rupenye ad jln len yg lg dekat nk ke mari mari cultural village ni..kurang asam punyer mamat tepi jalan..tipah tertipu weh...stgh jam je ke KK tp npe mamat tu bgtau direction jauh..smpai ati..so seribu sesalan la kami lm kete gara2 mngikut nasihat si mamat tepi jalan..apa k boat..xde rezeki la...

hari ni berakhir ng kepenatan..penat cari jln n penat kene tipu..* dishhh...tuk si mamat tepi jalan tu...

even penat,malam tu kami beronggeng di psr mlm kg Air...depan hotel kami jer..~ tiap2 mlm pon berongggeng,,,bodek auntie bg hrga T-SHIRT murah...

beli selipar pon nk posing ker??

kalau la aku ad duit byk.....



ekceli ni pic ari prtama..abaikan..ak just nk show of suasana pasar malam kg Air..


FYI : hrga brg2 kt sini lebih murah brbanding ng pasar philipine so ak nasihatkan better korang beli kt sini souvenier yg nk bwk blik tuk sedara mara tu..


that all for today..what a really tired day..
balik hotel..zzzzzzzzzzzz